(A cím csak azért, nehogy mindeni engem guglizzon ki, ha eme tavaszi zöldnövényt keresi. Na jó: Allium ursinum.)
Csak egy kevés levelet szerettünk volna szedni, de ott a Mecsekben, zöld szőnyeg láttán az ember nem tud mértéket tartani. Ráadásul én épp, hogy lehajoltam, kedves útitársaink már le is aratták a domboldalt. Hát nem vagyok egy villámkéz…
Aztán a zsáknyi hagymácskánkat elkezdtük osztogatni: előbb Pécsett, aztán hazafelé, aztán Anyuskámnál a nagycsaládi ebéden. Mégis az lett az érzésem, mintha még szaporodott is volna. Már látom, hogy egy hétig ezt esszük: me...gymás kevert túró, hagymaleves, hagymával töltött ez meg az.
Ezért aztán recepteket vadásztam, és végül a sajtos-túrós-me..gymás pogácsa mellett döntöttem. Ma ki is sült. Itt egy kép:
Az alaprecept:
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- 15 dkg tehéntúró
- 15 dkg juhtúró
- 1 dl tej
- 1 csapott evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg sütőmargarin
- 1 dl tejföl
- 2+1 tojássárgája
- 10 dkg sajt (trappista, edami)
Előkészítés: Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a tehén- és juhtúrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót. A sajtot megreszeljük.
Elkészítés: Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb „hulladékot” hagyjunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!). Egymástól tisztes távolságra, a sütőlapokra rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!
Lajos Mari receptje
A különbség annyi, hogy a tészta összetekerése előtt feldarabolt mhagymával is megszórtam, a tetejére pedig lenmag is került. Azért legyünk őszinték: majdnem mindent így csináltam, de a túró áttörésétől emberkínzás alapos gyanúja miatt eltekintettem, továbbá a tojást én csak a valós számok halmazán: (sárgája+fehérje egyben) tudtam értelmezni, ez van. Félve vallom be, hogy a hulladékokból összegyúrt tészta leveletlensége sem zavart túlságosan. Aztán, hogy a Macik szeretik-e, majd kiderül, az enyém éppen még nincsen itthon…