Boldog születésnapot édesanyánk!

Szervusz Anya, kihasítottunk egy kis szeletet az internetből neked, és egy kicsit magunknak, az egész családnak. Kérlek, olvasd szeretettel. Ez egy jubileumi blog, egy jubileumi évben. Isten éltessen sokáig!

Archívum

Leírás

Szervusz Anya, kihasítottunk egy kis szeletet az internetből neked, és egy kicsit magunknak, az egész családnak. Kérlek, olvasd szeretettel. Ez egy jubileumi blog, egy jubileumi évben. Isten éltessen sokáig!

Archívúm

Friss topikok

  • anya (mama): De jó, Kati, hogy írtál ide, annyira örülök! Méghogy "nem tudsz írni", nagyon is tudsz, engem telj... (2014.01.12. 17:31) Reggelek
  • P Katóca: Bevallom, csak most fedeztem fel az új bejegyzést. Ezekre nagyon jó visszaemlékezni, olyan jó, hog... (2013.05.15. 14:04) Emléket állítok munkahelyi főnökeimnek
  • P Katóca: És érvényes még valami erről a listáról? Aztán érdekelne az a Pálferis idézet is! (Na de én már c... (2013.02.04. 13:48) Kívánságlista
  • P Katóca: De jó, hogy ezt megírtad, jó most nekem olvasni. És biztosan te is már most is másképp emlékszel v... (2013.01.28. 11:14) téli álom lenne jó
  • P Katóca: Éljen a megérdemelt új csizma! Ez a csizma igazi "hétmérföldes" lesz. (2013.01.28. 11:10) Új a csizmám

Címkék

aba (1) ádám (2) ádi (1) anya (1) apáczai (1) asszociáció (1) atya (1) baba (1) bächer (1) báj (1) barátok (1) besenyszög (1) bkv (1) blog (1) bófi (1) chinovini (1) csajozás (1) csoki (1) divat (1) diy (1) ebéd (1) egyetem (3) életrajz (1) erdély (2) évődés (1) fantomkép (1) felicia (1) feri (1) főzőcske (2) francia (1) freskó (1) gimi (1) gyémántlakodalom (1) gyülekezet (1) házasság (1) hóhelyzet (1) humor (3) idő (1) iván (1) jászszentandrás (1) jézus (1) kávé (1) képregény (1) kiméra (1) kimerültség (1) kudarc (1) kuki (1) magány (1) meghívó (1) metro (1) mosoly (1) napi (1) novák (1) nyelvlecke (1) örvendsz (2) osztályfőnök (1) otthon (1) pál (1) paraszthajszál (2) pszichiátria (1) pünkösd (1) rutin (1) siker (1) skoda (1) sütés (2) szabadnap (1) szakdolgozat (1) székely (2) szellem. (1) szerelés (1) szeretet (1) szerzetes (1) születésnap (1) tibor (1) tollas (1) ügyelet (1) unoka (2) vali (1) vers (1) vicc (1) zene (1) Címkefelhő

Találtam

2009.07.08. 12:52 anya (mama)

"Örök, nagy kísértés: félretenni a prófétai kontrollt, meg az írott ige kontrollját, hogy aztán azt tehessünk, amit csak akarunk. Figyelmeztessen minket most éppen a vallástörténet, pontosabban az összehasonlító vallástörténet: ahol a papság vagy a magukat papoknak nevezők félretették az írott igét meg a prófétai kontrollt, ott előbb vagy utóbb kialakult a „paposdi”, aminek lényege: minden hatalmat ide nekem a lelkek fölött! Akár az anyagiak miatt, akár a sikerélmény miatt, egyre megy. Ennek enyhébb változatai is vannak: a lelkipásztor személyi kultusza, melynek mélyén ott van a luciferi gőg: „Engem aztán ne kontrolálljon senki, még az írott ige sem, nemhogy egy prófétai lelkületű ember!” Arról már nem is szólva, hogy amiképpen a sátán magával rántotta az égből az angyalok harmadrészét, azonképpen az ilyen gőgös, kontrollját vesztett ember magával sodorja a bukásba a rábízottakat vagy azok nagy részét." (László Imre: Hitbeli devianciák)

Félelmetes...

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anya50.blog.hu/api/trackback/id/tr291234096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P Katóca 2009.07.09. 10:29:41

Azért azt hiszem, vagyis azt remélem,hogy nem sodorhatja bukásba azokat, akikben őszinte hit van. Egyébként örülök,hogy egyáltalán van irodalma ennek a témának. Örülök, hogy nem tabu.
Szerintem van egy olyan pont, amikor az illetőnek el sem kell veszíteni az Ige kontrollját, mivel azt úgy magyarázhatja, ahogy akarja, ennek folyomámnyaként egyszerűen minden fejezettel alá tudja támasztani saját magát. Remélem sosem jutok idáig..

anya (mama) 2009.07.09. 14:26:16

@P Katóca: Erre gondoltam én is! Tiltakozna az ilyen ember, hogy igenis az ige kontrollja alatt van, de az igéket manipulatív módon mindig a saját céljaiknak megfelelően alkalmazzák. Az a baj, hogy ez nehezen tettenérhető, lehet, hogy csak évek-évtizedek után lesz nyilvánvalóvá, hogy hoppá-hoppá... Meztelen a király.

kincsőrző 2009.08.23. 21:52:11

Az Ige kontrollja nem arról szól, hogy tudunk-e bibliai idézetet találni az álláspontunk alátámasztására. Jakab után szabadon: ezt az ördögök is tudják, és rettegnek... -- ld. Jézus megkísértését.
(Vigyázat, még más bibliai részekkel is fogok manipulálni!)

Az Ige jelenti az írott Igét és a testté lett Igét -- a kettő egységét. Amikor az Ige kontrolljáról beszélünk, akkor Krisztus kontrolljáról is beszélünk -- és arról, hogy Ő az Ő Lelkét ígérte, aki elvezet minden igazságra.

A kontroll tehát nem a terveink Istennel való jóváhagyatásáról szól. Hanem arról: hagyjuk-e, hogy Isten a saját terve szerint vezessen minket, akár az írott Igén, akár más embereken (beleértve a profétákat is), akár bármi más, neki tetsző módon -- vagy ragaszkodunk-e a saját terveinkhez.
Ha hagyjuk magunkat vezetni, az növekvő krisztusi jellemhez és Krisztus-központúsághoz vezet.
Ha pedig a saját terveinkhez ragaszkodunk, könnyen becsapjuk magunkat is, hogy a mi akaratunk Isten akarata. Mivel nem vagyunk maga Isten, ezzel jobb nem érvelni -- ezt így persze nem szoktuk kimondani...
süti beállítások módosítása