Mostanában valahogy különösen rákaptam a túróra. Állandóan valami túrósat akarok enni, így történt, hogy pénteken minden konkrét cél nélkül vettem fél kiló túrót. Aztán eszembe jutott a túrógombóc. Milyen finom is az tejföllel, melegen... ideális ebéd szombatra.
Később eszembe jutott a szigorlatom is, és hogy én ezen a hétvégén jó nagy lépést akartam tenni a vastag és érthetetlen könyvben. Így nem lehet nyugodtan főzőcskézni! Igyekeztem reggel korán felkelni, hogy tanulhassak, de még mielőtt elmerülhettem volna a tanulásban, összeraktam a gombócot.
Legutóbb, mikor túrógombócot csináltam, nem voltam vele megelégedve. Túl kemény lett és vízízű. Megpróbáltam minden eddigi hibámat kiküszöbölni, ezért sokkal kevesebb grízt adtam hozzá, és külön felverve tettem bele a tojásfehérjét. Raktam bele reszelt citromhéjat, és a citrom levét is tettem volna, ha lett volna neki (csak a reszelt héjat raktam el fagyasztóba,mert maradt karácsonykor)… Aztán rájöttem, hogy zsemlemorzsánk sincsen. Szegény meztelen gombócok…
Ezek után elégedetten raktam a hűtőbe a masszát, és mondtam Gazsónak, hogy akkor én most tanulok, szóljon, hogy mikor főzzem ki a gombócokat, különben meg ha levest is akar, akkor rajta a sor!
Az ilyesmit nem kell kétszer mondani Gazsónak, hamar neki is látott kedvenc levesének, a paradicsomlevesnek. A Gazsó-féle paradicsomlevest onnan lehet megismerni, hogy mindenféle fűszer van benne, Vegeta, majoranna, granulált vöröshagyma, oregano, bors,és fel sem tudom sorolni, hogy még mi. Az állaga meg annyira folyós, hogy éppen levesnek lehessen mondani. És nagyon jó illata van. Mikor ez az illat elért a neurológia könyvig, felkeltem, hogy megnézzem az alkotást.
- Mit raksz bele, rizst vagy eperlevelet? –kérdeztem
- Hát, szívem szerint galuskát tennék…
- Milyen galuskát? Grízgaluskát…???
- Mondjuk grízgaluskát.
Így esett, hogy a paradicsomlevesünkbe grízgaluska került. Nekünk nagyon ízlett, csak éppen kicsit szétestek a galuskák, így a leves még sűrűbb lett, mint szokott, olyan "paribagríz" állagú... Végül azt hiszem, nektek nem tudom jó szívvel ajánlani a paradicsomlevesbe ezt a levesbetétet.
Utóbb kiderült, hogy Gazsó a csipetkére gondolt. De ANYA, HOGY KELL CSIPETKÉT CSINÁLNI??? SEGÍTS!!!