Boldog születésnapot édesanyánk!

Szervusz Anya, kihasítottunk egy kis szeletet az internetből neked, és egy kicsit magunknak, az egész családnak. Kérlek, olvasd szeretettel. Ez egy jubileumi blog, egy jubileumi évben. Isten éltessen sokáig!

Archívum

Leírás

Szervusz Anya, kihasítottunk egy kis szeletet az internetből neked, és egy kicsit magunknak, az egész családnak. Kérlek, olvasd szeretettel. Ez egy jubileumi blog, egy jubileumi évben. Isten éltessen sokáig!

Archívúm

Friss topikok

  • anya (mama): De jó, Kati, hogy írtál ide, annyira örülök! Méghogy "nem tudsz írni", nagyon is tudsz, engem telj... (2014.01.12. 17:31) Reggelek
  • P Katóca: Bevallom, csak most fedeztem fel az új bejegyzést. Ezekre nagyon jó visszaemlékezni, olyan jó, hog... (2013.05.15. 14:04) Emléket állítok munkahelyi főnökeimnek
  • P Katóca: És érvényes még valami erről a listáról? Aztán érdekelne az a Pálferis idézet is! (Na de én már c... (2013.02.04. 13:48) Kívánságlista
  • P Katóca: De jó, hogy ezt megírtad, jó most nekem olvasni. És biztosan te is már most is másképp emlékszel v... (2013.01.28. 11:14) téli álom lenne jó
  • P Katóca: Éljen a megérdemelt új csizma! Ez a csizma igazi "hétmérföldes" lesz. (2013.01.28. 11:10) Új a csizmám

Címkék

aba (1) ádám (2) ádi (1) anya (1) apáczai (1) asszociáció (1) atya (1) baba (1) bächer (1) báj (1) barátok (1) besenyszög (1) bkv (1) blog (1) bófi (1) chinovini (1) csajozás (1) csoki (1) divat (1) diy (1) ebéd (1) egyetem (3) életrajz (1) erdély (2) évődés (1) fantomkép (1) felicia (1) feri (1) főzőcske (2) francia (1) freskó (1) gimi (1) gyémántlakodalom (1) gyülekezet (1) házasság (1) hóhelyzet (1) humor (3) idő (1) iván (1) jászszentandrás (1) jézus (1) kávé (1) képregény (1) kiméra (1) kimerültség (1) kudarc (1) kuki (1) magány (1) meghívó (1) metro (1) mosoly (1) napi (1) novák (1) nyelvlecke (1) örvendsz (2) osztályfőnök (1) otthon (1) pál (1) paraszthajszál (2) pszichiátria (1) pünkösd (1) rutin (1) siker (1) skoda (1) sütés (2) szabadnap (1) szakdolgozat (1) székely (2) szellem. (1) szerelés (1) szeretet (1) szerzetes (1) születésnap (1) tibor (1) tollas (1) ügyelet (1) unoka (2) vali (1) vers (1) vicc (1) zene (1) Címkefelhő

Hova járt Bächer Iván gimnáziumba?

2009.02.04. 17:00 P Katóca

 

Hova járt Bächer Iván gimnáziumba?

 
Bächer Iván olvasói előtt, akik ismerik a könyveit, napilapban megjelenő karcolatait, életképeit, nem titok, hogy Intőkönyvének főszereplője, Gold Jenő az író alteregója.
 
 

Bächer Iván, akinek eddig több mint húsz kötete jelent meg, 1957-ben született, Magyarországon, Budapesten. A kor és a hely ahol, valamint a család, amelybe beleszületett, meghatározó módon van jelen az írásaiban.

Az Intőkönyvben egyes szám harmadik személyben írott történetfüzérben gyerek- és ifjúkoráról számol be, óvodáskortól a katonaság utáni rövid, ám szertelen ivással és kóborlással vegyes életszakaszig.
A mai ötvenesek és a náluk idősebbek számára ismerős a közeg, amelyben a történetek játszódnak, és az élmények, amelyeket az író Bächer Iván, a személyiségén átszűrve, szépírói eszközökkel ábrázolva oszt meg velük. És felfedezi számukra-számunkra Budapest egymástól nagyon különböző tájait.

Az óvodás kisfiú gyerekkori szexuális vonzalmairól, Donászy Magda gyerekverseiről és a Wekerle-telepről, amely a fővárosnak különálló szigetként sajátos színfoltja, éppúgy bensőséges képet rajzol, mint később az Apáczai Csere Jánosról elnevezett mintagimnáziumról. Autóbuszjáratokról. Az autóbuszjáratok által érintett városrészekről. Például a Ganz-MÁVAG-birodalomról. A Belvárosról.
De főként emberekről, óvodás- és iskolatársakról, barátokról, barátai szüleiről. És persze tanárairól. Mindazoknak, akikkel kapcsolatba került, ismeri a múltját, és majdani pályafutását.

Bächer Iván, sokakkal ellentétben, nem írja át a múltat, nem hamisítja meg a történelmet.
Az iskolájáról írja, amely elemi iskolaként 1912-től működött ugyan, de tizenkét osztályos gyakorló iskolaként „furcsa módon, kimondatlanul, sőt tán tudatlanul is: a legkeményebb kezdeti Kádár-korban, a megtorlós, akasztós években induló iskola kezdetektől a polgári magyar kultúra őrzője lett. Minden iskolai ünnepségen elcsengtek-zengtek Áprily Lajos szép klapanciái az iskola névadójának hitveséről… Aletta van der Maet neve Jenő emlékezetében tízéves korától muzsikál a ma rádiós Török Annamária alt hangján…”
Az író pedig annak a kultúrának az őrzője, melyet valójában soha nem sikerült homogénné gyúrni. Amelybe beletartoznak az úttörő-, majd KISZ-táborban énekelt mozgalmi dalok, az „Előkelőek nem vagyunk…” kezdetű, meg a „Nem volt a Szása egy moszkvai nagy dáma…”
De leginkább és legfőként beletartozik a magyar irodalom, bizonyos Éva néni révén, aki a gimnáziumi újság szerkesztője volt, és aki számára „Az irodalom nem műveltség, nem tananyag volt, hanem maga az élet”. Éva néni zsolozsmázta az Arany és kék szavakkal című Dsida-vers sorait a gimnáziumi diák Gold Jenőnek. És beletartozik egy másik, egy fiatal tanárnő révén Villon, egy bizonyos Villon-vers, melyet a már katonaviselt főszereplő és a nála alig valamivel idősebb asszony meghitt közelségben együtt olvas:

Mindent tudok hát drága herceg,
Tudom, mi sápadt, s mi ragyog,
Tudom, hogy a férgek megesznek,
Csak azt nem tudom, ki vagyok.

Mindamellett a főszereplő nem sznob, és nem lila. A fordulatos, akár egy ültő helyben is elolvasható könyvben egy nagyon is eleven, sokfelé tájékozódó, gyerekből fiatal férfivá érő személyiséget az élettörténet folytatásának ígéretével ismerhetünk meg.

Bächer Iván: Intőkönyv
Ulpius-Ház Könyvkiadó
Budapest, 2008

(Az eredeti cikk csak ötvenen felülieknek)

http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=5168

1 komment

Címkék: gimi iván apáczai bächer

A bejegyzés trackback címe:

https://anya50.blog.hu/api/trackback/id/tr33922675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPista 2009.02.04. 19:18:26

Jó kis cikk, azért azt tudjuk, hogy a szocializmus idején keményen ment a KISZ propaganda is. "Miért voltak olyan kevesen a KISZ bulin?" így kesereg a akkori suliújság a fiatalok érdektelenségén. A kollégisták meg biztos tudnának mesélni a "jelentős" szobatársakról.
süti beállítások módosítása